Radio Valo lähtee Tansaniaan

2014-09-09

Radio Valo matkustaa syyskuussa 2014 kahdeksi viikoksi Tansaniaan tutustumaan paikallisten vammaisten ihmisten elämään. Teemme yhteistyötä tansanialaisten kansalaisjärjestöjen kanssa, jotka avaavat meille väylän saavuttaa mielenkiintoisia ihmisiä ja ymmärtää heidän arkeensa liittyviä iloja ja haasteita.

Matkan ensimmäisenä päivänä tutustumme esimerkiksi Dar es Salaamissa tunnettuun tv- ja radio-toimittaja Amina Molleliin, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä vammaisten oikeuksien edistämiseksi Tansaniassa. Hän on etniseltä taustaltaan maasai ja on dokumentoinut esimerkiksi eri tavoin vammaisten lasten elämää tämän paimentolaiskansan parissa. 

Reissumme jatkuu tämän jälkeen kohti Kaakkois-Tansanian Mtwaran kaupunkia, missä teemme yhteistyötä koululiikunnan ja terveyskasvatuksen kehittämiseen keskittyvän Sports Development Aidin kanssa. Tämän järjestön projektipäällikkö Thea Swai vieraili Radio Valon haasteltavana jo kesäkuussa, kun hän osallistui Helsingissä järjestettyyn naisliikunnan IWG-maailmankonferenssiin. Thean kanssa tutustumme alueen peruskoulujen erityisluokilla opiskeleviin eri tavoin vammaisiin lapsiin ja heidän elämäänsä.

Matkan toisella viikolla toteutamme koulutustyöpajan siihen liittyen, miten vammaisia ihmisiä voidaan osallistaa mediatoiminnan avulla. Yhteistyötahonamme on MtuKwao-järjestön alaisuudessa toimiva Radio Jamii -yhteisöradioasema. Teemme heidän nuorten toimittajiensa kanssa yhdessä radio-ohjelmaa ja tv-uutispätkiä, joita tullaan hyödyntämään sekä Tansaniassa että Suomessa. Radio Jamiin vetäjä Fakihi Mussa on myös Radio Valon tuttu. Hän vieraili Maailma Kylässä -festivaaleilla ja tutustui samalla meidän toimintaamme.

Vierailun aikana kehitellään Radio Jamiin kanssa mallia, jonka avulla he pystyvät luomaan myös pitkäaikaisempaa vammaisia ihmisiä osallistavaa mediatoimintaa paikallisiin oloihin sopivalla tavalla.

Radio Valon matka Tansaniaan toteutetaan Ulkoministeriön kehitysmaissa

2014-09-09Tule mukaan työpajoihin!
2014-09-09Radio Valo lähtee Tansaniaan
2014-09-09Radio Valo Facebookissa